migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Rurki z klopsikami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Sycące i szybkie danie z mięsnymi kuleczkami. Makaron, klopsiki wieprzowe i pieczarki łączy sos śmietankowo-pieczarkowy.

Rurki z klopsikami i pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rurki z klopsikami i pieczarkami

 

  • 400 g makaronu rurki
  • 250 g małych pieczarek
  • 450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól,pieprz
  • słodka papryka
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rurki z klopsikami i pieczarkami
Mieloną karkówkę przełożyć do miski. Dodać jajko, kaszę mannę oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kuleczki zarumienić ze wszystkich stron na oleju, przełożyć na talerz.

Pieczarki pokroić w grube plastry. Usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy klopsiki. Gdy pieczarki będą już przyrumienione dodać obsmażone klopsiki. Chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dusić aby sos zgęstniał i smaki się wymieszały, do smaku sos doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem.

Dokładnie wymieszać i nakładać na talerze.
Rurki z klopsikami i pieczarkami
Mieloną karkówkę przełożyć do miski. Dodać jajko, kaszę mannę oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę.
Rurki z klopsikami i pieczarkami
Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Rurki z klopsikami i pieczarkami
Pieczarki pokroić w grube plastry. Usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy klopsiki.
Rurki z klopsikami i pieczarkami
Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dusić aby sos zgęstniał i smaki się wymieszały, do smaku sos doprawić solą i pieprzem.
Rurki z klopsikami i pieczarkami
Rurki z klopsikami i pieczarkami w sosie śmietankowo-pieczarkowym