Sposób przygotowania:
Rurki z kremem
Podgrzewamy lekko mleko i rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i trochę mąki pszennej. Mieszamy i pozostawiamy aby drożdże wyrosły. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy żółtka, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy wąskie paseczki które nawijamy na foremki do rurek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do momentu aż nabiorą ładnej rumianej barwy. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy z foremek i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru , dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz ajerkoniak. Nadziewamy kremem rurki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do momentu aż nabiorą ładnej rumianej barwy. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy z foremek i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru , dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz ajerkoniak. Nadziewamy kremem rurki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Nina W.
zbysiowa