madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Rurki z kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Krucho drożdżowe ciasto w postaci rurek z pysznym nadzieniem o smaku ajerkoniaku posypane cukrem pudrem.

Rurki z kremem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rurki z kremem

Ciasto

Krem

  • 2 kubki śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ajerkoniak do smaku

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem
Podgrzewamy lekko mleko i rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i trochę mąki pszennej. Mieszamy i pozostawiamy aby drożdże wyrosły. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy żółtka, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy wąskie paseczki które nawijamy na foremki do rurek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do momentu aż nabiorą ładnej rumianej barwy. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy z foremek i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru , dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz ajerkoniak. Nadziewamy kremem rurki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Rurki z kremem
Drożdże rozpuszczamy w podgrzanym mleku
Rurki z kremem
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników
Rurki z kremem
Wyrabiamy jednolite ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia
Rurki z kremem
Nawijamy rozwałkowane ciasto na foremki
Rurki z kremem
Śmietanę kremówkę uijamy na sztywno z cukrem pudrem i ajerkoniakiem oraz rozpuszczoną żelatyną

Tagi:

ciastka krem