SUPERPRZEPIS

Dyniowe rurki z orzechowym kremem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Dyniowe rurki z orzechowym kremem

Rurki z ciasta z dodatkiem musu z dyni, nadziane orzechowym kremem to świetna propozycja na świąteczny poczęstunek.

Składniki:

Dyniowe rurki z orzechowym kremem

 

  • Ciasto
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 0,5 szklanki musu z dyni
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • Krem
  • 5 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła orzechowego
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany
  • spirytus lub sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Dyniowe rurki z orzechowym kremem

ETAP 1:

Dyniowe rurki z orzechowym kremem
Do mąki dodać mus z dyni i resztę składników.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zimne masło zetrzeć na grubej tarce, połączyć z mąką. Dodać gęsty mus z dyni, cukier puder, skórkę z pomarańczy, cukier waniliowy i żółtka, posiekać i zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Dyniowe rurki z orzechowym kremem
Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm.

Następnie rozwałkować i pokroić w 2 cm paski.

ETAP 3:

Dyniowe rurki z orzechowym kremem

Paski ciasta zawinąć na foremki do rurek i ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krem

Dyniowe rurki z orzechowym kremem
Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną.

Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce śmietany.

ETAP 5:

Dyniowe rurki z orzechowym kremem

Następnie ciągle ucierając dodawać masło orzechowe i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. 2 łyżki płynnej czekolady pozostawić do dekoracji. Krem przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.

ETAP 6:

Dyniowe rurki z orzechowym kremem

Upieczone rurki ostudzić, zsunąć z foremek. Krem przełożyć do szprycy, napełnić rurki, ozdobić płynną czekoladą.


Tagi:

dynia