Sposób przygotowania:
Rurki z kremem śmietankowym
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać miękkie masło, posiekać nożem, wlać śmietanę, żółtko, całe jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Ciasto rozwałkować, pokroić na paski o szer 2 cm i zawijać na specjalne metalowe foremki do rurek. Ułożyć na blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około25 minut. Po upieczeniu przestudzić i zdjąć z foremek. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkiem mascarpone i żelatyną, przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Krem włożyć do worka cukierniczego i napełniać zimne rurki. Wierzch ozdobić według uznania.
anemon
marietta