Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rurki z kremem śmietankowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Do kremu śmietankowego można dodać aromat o dowolnym zapachu.

Rurki z kremem śmietankowym

Składniki:

Rurki z kremem śmietankowym

 

  • 1/2 kg mąki
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl śmietany
  • KREM
  • 1 szkl śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 serek mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem śmietankowym
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać miękkie masło, posiekać nożem, wlać śmietanę, żółtko, całe jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Ciasto rozwałkować, pokroić na paski o szer 2 cm i zawijać na specjalne metalowe foremki do rurek. Ułożyć na blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około25 minut. Po upieczeniu przestudzić i zdjąć z foremek. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkiem mascarpone i żelatyną, przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Krem włożyć do worka cukierniczego i napełniać zimne rurki. Wierzch ozdobić według uznania.