Sposób przygotowania:
Ruskie pierogi ze skwarkami i cebulą
Mąkę łączymy z solą, dodajemy żółtko jaja i gorącą przegotowaną wodą. Wyrabiamy ciasto robotem kuchennym. Kartofle obieramy, myjemy i gotujemy, mielimy kartofle i twaróg dokładnie łączymy składniki, wraz z posiekaną i usmażoną cebulą. Ciasto rozwałkowujemy na desce obsypanej mąką, Szklanką wyduszamy koła. Na każdy kawałek nakładamy farsz, lepimy za pomocą zlepiacza do pierogów. Pierogi ruskie robiłam jakiś czas temu i połowę zamroziłam. Dzisiaj wykorzystałam gotowe, zamrożone pierogi. Wrzucamy je na gotującą się wodę, po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, w połowie czasu dodajemy pokrojona cebulę, smażymy aż będzie złota. Ugotowane pierogi wyciągamy na półmisek, polewamy skwarkami ze słoniny i cebulą.