p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ruskie pierogi ze skwarkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ruskie pierogi ze skwarkami i cebulą

Ruskie pierogi ze skwarkami i cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ruskie pierogi ze skwarkami i cebulą

 

  • 1 kg mąki,
  • 1 szt żółtko jaja,
  • 2 kostki twarogu,
  • do smaku sól,
  • 0/5 kg kartofli,
  • 2 szt. cebule,
  • 1 łyżka oleju,
  • 10 dkg słoniny

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi ze skwarkami i cebulą
Mąkę łączymy z solą, dodajemy żółtko jaja i gorącą przegotowaną wodą. Wyrabiamy ciasto robotem kuchennym. Kartofle obieramy, myjemy i gotujemy, mielimy kartofle i twaróg dokładnie łączymy składniki, wraz z posiekaną i usmażoną cebulą. Ciasto rozwałkowujemy na desce obsypanej mąką, Szklanką wyduszamy koła. Na każdy kawałek nakładamy farsz, lepimy za pomocą zlepiacza do pierogów. Pierogi ruskie robiłam jakiś czas temu i połowę zamroziłam. Dzisiaj wykorzystałam gotowe, zamrożone pierogi. Wrzucamy je na gotującą się wodę, po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, w połowie czasu dodajemy pokrojona cebulę, smażymy aż będzie złota. Ugotowane pierogi wyciągamy na półmisek, polewamy skwarkami ze słoniny i cebulą.
Ruskie pierogi ze skwarkami i cebulą
słoninę wytapiamy na patelni wraz z krojoną cebulką
Ruskie pierogi ze skwarkami i cebulą
Pierogi ruskie robiłam jakiś czas temu i połowę zamroziłam
Ruskie pierogi ze skwarkami i cebulą
Wrzucamy pierogi na gotującą się wodę, po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 5 minut na małym ogniu

Tagi:

danie pierogi