Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ruskie placuszki Danusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki można podawać z dowolnym nadzieniem.

Ruskie placuszki Danusi

Składniki:

Ruskie placuszki Danusi

 

Sposób przygotowania:

Ruskie placuszki Danusi
Małą ilością ciepłej wody, zalać rozkruszone drożdże, odstawić na bok aby wyrosły. Z mąki, drożdży, soli i reszty wody zagnieść ciasto w misce. Ciasto podzielić na sześć części, formować z ciasta krążki, wielkości małego talerza, grubości 2 cm, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. Blaszkę wysmarować tłuszczem, kłaść placuszki i piec w gorącym piekarniku, można obracać aby się zrumieniły z obu stron.

Tagi:

mak