Sposób przygotowania:
Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i seremEtap 1
Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Etap 2
Połowę cebuli pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
Etap 3
Dodać do niej oczyszczone, opłukane i dowolnie pokrojone kurki, usmażyć je, doprawić solą i pieprzem. Mięso z kurczaka oskubać z kości, rozdrobnić, dodać do grzybów i wymieszać.
Etap 4
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do niego resztę cebuli pokrojonej w drobniutką kosteczkę, majonez, trochę soli i pieprzu, wymieszać.
Etap 5
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Na środku ciasta rozsmarować masę z serem.
Etap 6
Na tym rozłożyć mięso z grzybami.
Etap 7
Boki ciasta zagiąć do środka, docisnąć. Tartę razem z papierem przełożyć na blaszkę. Na wierzchu tarty rozłożyć pesto i pokrojoną w plasterki szalotkę.
Etap 8
Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Podawać po ostudzeniu z dowolnym sosem.