Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Polubiłam tarty przygotowywane tą metodą i ostatnio często takie przygotowuję:) Tym razem w wersji wytrawnej...

Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i serem

Składniki:

Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i serem

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 15 dkg kurek
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 gotowane w rosole udka z kurczaka
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 10 dkg żółtego sera
  • 3 łyżeczki zielonego pesto
  • 1 szalotka

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i serem

Etap 1

Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i serem
Gładkie ciasto zagniecione z podanych składników.

Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Etap 2

Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i serem
Połowa pokrojonej w kostkę cebuli szklona na maśle.

Połowę cebuli pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.

Etap 3

Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i serem
Rozdrobnione mięso z kurczaka dodane do podsmażonych grzybów.

Dodać do niej oczyszczone, opłukane i dowolnie pokrojone kurki, usmażyć je, doprawić solą i pieprzem. Mięso z kurczaka oskubać z kości, rozdrobnić, dodać do grzybów i wymieszać.

Etap 4

Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i serem
Tarty ser wymieszany z majonezem cebulą i przyprawami.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do niego resztę cebuli pokrojonej w drobniutką kosteczkę, majonez, trochę soli i pieprzu, wymieszać.

Etap 5

Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i serem

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Na środku ciasta rozsmarować masę z serem.

Etap 6

Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i serem

Na tym rozłożyć mięso z grzybami.

Etap 7

Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i serem

Boki ciasta zagiąć do środka, docisnąć. Tartę razem z papierem przełożyć na blaszkę. Na wierzchu tarty rozłożyć pesto i pokrojoną w plasterki szalotkę.

Etap 8

Rustykalna tarta z kurczakiem, kurkami i serem

Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Podawać po ostudzeniu z dowolnym sosem.