Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z truskawkamiZ drożdży robimy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodajemy mąkę i rozczyn gotowy. Chwilę wyrabiamy, następnie dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, wkładamy je do miski, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 14 równych kawałków. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy nakryte ściereczką, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut. Po tym czasie w wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki robimy wgłębienia.
Składniki kruszonki mieszamy i zagniatam tak, aby powstały grudki. Bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką. Dno każdego wgłębienia w bułeczkach delikatnie obsypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy po trzy-cztery truskawki. Bułeczki posypujemy kruszonką.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160*C, pieczemy bułeczki około 20 – 25 minut. Jeśli się mocno rumienią, przykrywamy je folią aluminiową. Wystudzone są gotowe do podania.
misia53