Sposób przygotowania:
Moje drożdżowe bułeczki z jagodami
Należy przygotować wszystkie potrzebne składniki na bułeczki. Jagody ze słoiczka odcedzić na durszlaku aby nie miały zbyt dużo soku. Następnie mąkę przesiać do miski, zrobić w mące wgłębienie, w rondelku rozpuścić drożdże z cukrem i mlekiem, ostudzić i wlać do mąki, wbić jajka i dodać margarynę posiekaną, wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyrobić, następnie odstawić do ciepłego pomieszczenia na około 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ponownie wyrobić ciasto aż do momentu aż będzie odchodziło od rąk. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę iformować niewielkich rozmiarów kuleczki, do środka nakładać łyżeczką odcedzone jagody i sklejać dokładnie ciasto aby nadzienie nie wydostawało się poza bułeczki, nadawać im okrągły kształt. Gotowe bułeczki układać na natłuszczonej blasze natłuszczonej. Wykonać kruszonkę, z cukru, masła i mąki zrobić kruszonkę, wymieszać ze sobą składniki i rozcierać je w dłoniach i nakładać na bułeczki posmarowane białkiem jaja kurzego. Bułeczki wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni C i piec do uzyskania złotego koloru prze około 40 minut.