Sposób przygotowania:
Ryba marynowana w herbacie
Proponuję pyszną postać ryby.
Filety rybne , tu według uznania należy posolić i popieprzyć. W między czasie zaparzamy herbatę liściastą, osobiście preferuję czarną herbatę o intensywnym zapachu, może być także herbata cytrynowa..
Herbatę zaparzam w proporcji 1 łyżeczka herbaty na 1 porcję filetu, w małej ilości wody. Np. 3-4 filety to 3-4 łyżeczki herbaty w 1/2 kubka wrzątku.
Posolone ryby układamy w naczyniu z zamknięciem (np. szklane) i zalewamy po przestudzeniu herbaty wraz z fusami i wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia rybę wyjmujemy , usuwamy nadmiar fusów , lekko pieprzymy i gotujemy na parze 15-20 minut. Przed podaniem skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.
Ryba marynując się nabiera ładnego brązowego kolorku i delikatnego smaku. Polecam - niewiele pracy , a zdrowo i smacznie.
Filety rybne , tu według uznania należy posolić i popieprzyć. W między czasie zaparzamy herbatę liściastą, osobiście preferuję czarną herbatę o intensywnym zapachu, może być także herbata cytrynowa..
Herbatę zaparzam w proporcji 1 łyżeczka herbaty na 1 porcję filetu, w małej ilości wody. Np. 3-4 filety to 3-4 łyżeczki herbaty w 1/2 kubka wrzątku.
Posolone ryby układamy w naczyniu z zamknięciem (np. szklane) i zalewamy po przestudzeniu herbaty wraz z fusami i wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia rybę wyjmujemy , usuwamy nadmiar fusów , lekko pieprzymy i gotujemy na parze 15-20 minut. Przed podaniem skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.
Ryba marynując się nabiera ładnego brązowego kolorku i delikatnego smaku. Polecam - niewiele pracy , a zdrowo i smacznie.
dorjana
Sandra S
przysmak