Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryba na pewno nie po grecku :

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zupełnie zwariowany przepis. Usłyszałam go przypadkiem przed laty stojąc na balkonie. Na ławeczce pod blokiem siedziały sąsiadki i opowiadały sobie o jakiejś imprezie na której jedna z nich była i tam zajadała się czymś co jej bardzo smakowało.

Ryba na pewno nie po grecku :

Składniki:

Ryba na pewno nie po grecku :

 

  • ½ kg ryby ( Panga , Dorsz , Tilapia )
  • 1 szklanka pokrojonej w paseczki brzoskwini z syropu
  • 1 szklanka pokrojonej w paseczki papryki konserwowej
  • 1 ogórek kiszony pokrojony w pół plasterki
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • ½ szklanki soku z brzoskwiń
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • olej ( ryżowy, słonecznikowy, z pestek winogron)
  • mąka do oprószenia ryby
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 4 łyżeczki koncentrat pomidorowego
  • sól do smaku
  • szczypta cukru do smaku
  • pieprzu kolorowy grubo mielony do smaku
  • sos sojowy do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba na pewno nie po grecku :

Filety rybne rozmrozić i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Posolić, posypać pieprzem  i oprószyć  mąką .


Usmażyć na oleju na rumiano.


Zdjąć z patelni .


Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę nie rumieniąc jej .


Wlać sok z brzoskwini i bulion.


Dodać ketchup, koncentrat, pieprz ,szczyptę soli, sos sojowy . Dusić 10 minut.


Dołożyć brzoskwinie, paprykę , ogórek i dusić jeszcze 5 minut.


W naczyniu  układać warstwami : sos , rybę pokrojoną w 2  cm paski , sos. Przykryć . Zostawić do ostygnięcia , a potem wstawić do lodówki na 4 godziny.



* Jeśli ktoś ma dostęp do kostek bulionu rybnego to może rozpuścić 1/2  w szklance wrzątku i użyć zamiast bulionu warzywnego