Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rybka, która króluje na stole w każde święta Bożego Narodzenia:)

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1,5kg ryby ( mintaj)
  • 5 marchwi
  • dużych
  • 2 duże pietruszki
  • połowa selera dużego lub jeden mały
  • 1 por
  • 3 cebule
  • słoiczek przecieru pomidorowego (najlepiej pudliszki)
  • 1 szklanka
  • oleju
  • przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Rybe pokroić w paski (ok 2-3cm), doperawić, oblepic w mace, jajku i bułce. Smażyć na oleju. Wszystkie warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarełku z dużymi oczkami. cebulę pokroić w kostke, por w paseczki. Do garnka wlac 1 szklankę oleju, rozgrzac i wrzucic wszystkie warzywa. Doda 3 liscia laurowe, 4 ziela angielskie. Udusić pod przykryciem do miękkości, mieszająć co jakis czas. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Wsypać 1-3łyżeczek cukru w zależnosci od słodkości jarzyn do płómisków układać na przemian Warzywa- ryba - wrzywa. Pamiętając aby warzywa zaczynały i kończyły kolejne warstwy:) Z jednej porcji wychodzi 3-4 półmisków.