ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Smażony dorsz w sosie z warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze filety dorsza czarnego smażone w małych kawałkach i zalane sosem z cebuli, porów, soku z pomidorów.

Smażony dorsz w sosie z warzyw Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Smażony dorsz w sosie z warzyw

 

  • dorsz czarny filety 4 sztuki,
  • mąka pszenna 1 szklanka+sól 2 łyżeczki+pieprz mielony 2 łyżeczki,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba

 

  • Cebula 3 sztuki większe,
  • pory 3 sztuki średnie,
  • marchew z rosołu 3 sztuki,
  • olej rzepakowy 8 łyżek,
  • cukier 2-3 łyżki,
  • kucharek 2 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • ocet jabłkowy 2-3 łyżki,
  • sok pomidorowy 1/2 litra,
  • woda 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Smażony dorsz w sosie z warzyw
Filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, pokroić na małe porcje, obtaczać w mące wymieszanej z solą i pieprzem.

Na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, odkładać do miski.

Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę , pory, dodać cukier, kucharka, pieprz mielony, ugotowaną marchewkę z rosołu, wlać ocet jabłkowy, sok pomidorowy, wodę i gotować z 7 minut na średnim ogniu.

Wlać od razu sos na ryby, zostawić na 12 godzin minimum w chłodnym miejscu.
Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów
Małe kawałki lepiej się smażą i szybciej.
Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów
Cebula z porami doskonale nadaje się do ryby.
Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów
Marchewka z rosolu wykorzystana do sosu.
Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów
Sok pomidorowy gdy nie świeżych pomidorów jest dobry.
Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów
Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów
Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów
Smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów