Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryba po grecku, czyli potrawa, której nie może braknąć na świątecznym stole, otoczona warzywami i pomidorowym sosem.

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Ryby pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej i usmażyć.

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i zalać wrzącą wodą. Gotować 15 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.

Odlać pół szklanki wywaru i rozmieszać w nim koncentrat. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni, dodać do warzyw, dolać koncentrat. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i papryką.

W garnku układać na przemian rybę i warzywa. Odstawić do lodówki.

Rybę najlepiej przygotować 3 dni przed podaniem.