Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1029]

Szparagi w boczku z sosem śmietanowo-serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szparagi otulone boczkiem to smaczna sezonowa przekąska, którą można przygotować m.in. na grillu. Idealnie pasuje do nich sos śmietanowo - serowy.

Szparagi w boczku z sosem śmietanowo-serowym

Składniki:

Szparagi w boczku z sosem śmietanowo-serowym

 

Na sos:

Sposób przygotowania:

Szparagi w boczku z sosem śmietanowo-serowym

ETAP 1:

Szparagi w boczku z sosem śmietanowo-serowym
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki.

ETAP 2:

Szparagi w boczku z sosem śmietanowo-serowym
Szparagi otulamy plasterkami boczku wędzonego

Szparagi otulamy plasterkami boczku, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy.

ETAP 3:

Szparagi w boczku z sosem śmietanowo-serowym
Przygotowujemy sos śmietanowo - serowy do szparagów

Przygotowujemy sos. Śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy serek, podgrzewamy, aż serek się roztopi i otrzymamy jednolity sos. Dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany oraz posiekaną natkę pietruszki.

ETAP 4:

Szparagi w boczku z sosem śmietanowo-serowym
Szparagi otulone boczkiem grillujemy na grillu lub na patelni grillowej

Szparagi grillujemy na tradycyjnym grillu lub na patelni grillowej, co jakiś czas obracając. Podajemy z sosem.