BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Ryba po grecku z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zmieniłam trochę tradycyjny przepis i do farszu dodałam oliwki i suszone pomidory, które wzbogaciły smak ryby.

Ryba po grecku z oliwkami

Składniki:

Ryba po grecku z oliwkami

ryba

  • 3 duże płaty dowolnej ryby
  • sól i świeżo mielony pieprz do oprószenia ryby
  • łyżeczka ziół toskańskich
  • olej do smażenia
  • jajka i bułka tarta do panierowania ryby

farsz warzywny

  • szklanka wody
  • cebula
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3-4 spore marchewki
  • mały słoiczek oliwek nadziewanych papryką
  • olej z suszonych pomidorów (około 5 łyżek)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka ziół toskańskich
  • zioła świeże

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z oliwkami

Przygotowanie ryby po grecku

Rybę myję, osuszam i kroję w kawałki. Oprószam przyprawami, panieruję i smażę.

Marchew ścieram na tarce. Cebulę kroję w kosteczkę. Na patelnię wlewam olej z suszonych pomidorów i szklę na nim cebulę. Następnie dodaję marchew.

Podlewam wodą i duszę pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiam do smaku koncentratem pomidorowym oraz cukrem, solą, pieprzem i ziołami.

Suszone pomidory kroję w mniejsze kawałki a oliwki w plasterki. Dodaję do farszu. Mieszam.

Rybę przekładam gorącym warzywnym farszem i podaję.


Tagi:

danie ryba