Sposób przygotowania:
Pieczony szczupak
Szczupaka oskrobać, wypatroszyć, dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć potem solą i pieprzem cytrynowym cała rybę, wewnątrz także. Masło lekko zmiękczyć i oblepić nim zioła, które należy umieścić w powłoce brzusznej szczupaka.
Z obu stron naciąć ukośnie rybę, co pomoże się ładnie upiec w środku. Zamarynowanego szczupaka szczelnie zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia przełożyć rybę na papier do pieczenia i zawinąć tak aby soki nie miały możliwości wypłynięcia. Szczupaka piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podawać na gorąco.
Z obu stron naciąć ukośnie rybę, co pomoże się ładnie upiec w środku. Zamarynowanego szczupaka szczelnie zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia przełożyć rybę na papier do pieczenia i zawinąć tak aby soki nie miały możliwości wypłynięcia. Szczupaka piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podawać na gorąco.