Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Pstrąg po grecku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój rodzinny przepis na wigilijne danie. Popularne, ale serwowane w różny sposób. Moja receptura z dziada pradziada jest sprawdzona i godna polecenia. Pstrąga można zastąpić filetem z dorsza. Bez tego dania nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji.

Pstrąg po grecku

Składniki:

Pstrąg po grecku

 

  • pstrąg (filety) : 4 sztuki
  • koncentrat pomidorowy (wysokiej jakości) : 4-5 łyżek
  • marchew średniej wielkości : 2 sztuki
  • seler (korzeń) : 1 sztuka
  • pietruszka (korzeń) : 1 sztuka
  • cebula (biała) : 2 sztuki
  • por (biała część i 4 cm zielonych liści) : 1 sztuka
  • pieprz (czarny/mielony) : 1 łyżeczka
  • papryka (słodka/mielona) : 1 łyżeczka
  • cukier : 1-2 łyżki
  • natka pietruszki (posiekana) : 2 łyżki
  • mąka pszenna tortowa: 2-3 łyżki
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy : 8-10 łyżek
  • cytryna : 1 sztuka
  • masło : 2-3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg po grecku
Filety z pstrąga umyć, usunąć skórę, polać sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut. Filety pokroić na 2 części, posypać przyprawami, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju ( około 2 minuty z każdej strony). Zmniejszyć ogień, dodać masło, przykryć patelnię, dusić 8-10 minut. Cebule obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Por umyć, przeciąć wzdłuż na pół, odkroić białą część i jeszcze 4 cm liści powyżej białej części. Drobno pokroić. Resztę warzyw obrać, umyć, zetrzeć na tarce(duże oczka).Do cebuli wrzucić marchew, seler, pietruszkę i por. Posypać solą, czerwoną papryką, pieprzem i cukrem. Przykryć, dusić 5 minut. Wlać pół szklanki wody, dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 20-25 minut. Pod koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać. Porcje usmażonej ryby ułożyć na półmisku. Na pstrąga równomiernie nałożyć duszone warzywa. Udekorować plasterkami cytryny i czarnymi oliwkami. Ryba w jarzynach smakuje wybornie zarówno na zimno, jak na ciepło.

Tagi:

pstrąg