Sposób przygotowania:
Pstrąg po grecku
Filety z pstrąga umyć, usunąć skórę, polać sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut. Filety pokroić na 2 części, posypać przyprawami, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju ( około 2 minuty z każdej strony). Zmniejszyć ogień, dodać masło, przykryć patelnię, dusić 8-10 minut. Cebule obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Por umyć, przeciąć wzdłuż na pół, odkroić białą część i jeszcze 4 cm liści powyżej białej części. Drobno pokroić. Resztę warzyw obrać, umyć, zetrzeć na tarce(duże oczka).Do cebuli wrzucić marchew, seler, pietruszkę i por. Posypać solą, czerwoną papryką, pieprzem i cukrem. Przykryć, dusić 5 minut. Wlać pół szklanki wody, dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 20-25 minut. Pod koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać. Porcje usmażonej ryby ułożyć na półmisku. Na pstrąga równomiernie nałożyć duszone warzywa. Udekorować plasterkami cytryny i czarnymi oliwkami. Ryba w jarzynach smakuje wybornie zarówno na zimno, jak na ciepło.
weronikaS
Neblina