SUPERPRZEPIS

Maślana ryba z bobem i fasolką

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Maślana ryba z bobem i fasolką

Patelnia rozmaitości tak powinna się nazywać. Wykorzystałam wędzoną rybę maślana, która bardzo fajnie łączy się z boczkiem i warzywami. W sezonie kiedy warzyw mamy od wyboru do koloru nie można się ograniczać.

Składniki:

Maślana ryba z bobem i fasolką

 

  • 1 ryba wędzona maślana
  • 100 g makaronu czarnego nitki
  • 1/4 brokuła
  • 150 g fasolki szparagowej zielonej
  • 250 g bobu
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • sól pieprz
  • masło klarowane
  • natka pietruszki
  • 1/3 łyżeczki czubricy czerwonej

Sposób przygotowania:

Maślana ryba z bobem i fasolką

ETAP 1:

Maślana ryba z bobem i fasolką
bób ugotowany przlany zimną wodą i obrany

Bób też gotuję al dente, po ugotowaniu przelewam go zimną wodą i obieram z łupinek.

ETAP 2:

Maślana ryba z bobem i fasolką
fasolka i brokuły ugotowane odcedzone na durszalku

Makaron gotuje al dente. Fasolkę obieram wrzucam do gotującej i osolone wody i gotuję al dente, na końcu dodaję różyczki brokuła gotuję dwie minuty i wyłączam gaz. Brokuł dojdzie w gorącej wodzie.

ETAP 3:

Maślana ryba z bobem i fasolką
ryba maślana obrana z ości i skóry podzielona

Rybę obieram

ETAP 4:

Maślana ryba z bobem i fasolką
boczek pomidorki i ryba przesmażone na patelni razem

Na patelni na maśle przesmażam boczek, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone i rybę obraną. Całość jeszcze chwile smażę doprawiam czubricą, pieprzem. Mieszam z makaronem, dodaję brokuł, fasolkę, bób. Doprawiam jeszcze na końcu, posypuję natką.

Tagi:

ryby dania