gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to idealna propozycja na Wigilijny stół. Polecam z barszczykiem.

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Ciasto;

Farsz;

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • Garść grzybów suszonych,
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta kurkumy.

Sposób przygotowania:

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Farsz;

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odsączamy na sitku. Do garnka wrzucamy kapustę,wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Studzimy i odciskamy wodę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mieszamy grzyby, kapustę i cebulę. Mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu. Przyprawiamy.

Ciasto;

Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy na mniejsze części. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę.

Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego
Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Mieszamy grzyby, kapustę i cebulę. Mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu. Przyprawiamy.
Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Ciasto wałkujemy na prostokąt. Możemy podsypać mąką.
Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Na drożdżowe ciasto wykładamy przygotowany farsz
Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Zwijamy w rulon i kroimy na mniejsze części.
Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.