Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Wigilijna ryba smażona w cieście

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rybę podawać z ziemniakami z wody z zieloną sałatą, lub su­rówką z włoskiej kapusty i ogórka

Wigilijna ryba smażona w cieście

Składniki:

Wigilijna ryba smażona w cieście

 

  • 60 dkg filetów (z karpia, dorady lub płastugi),
  • 1/2 łyżeczki estragonu,
  • pół cytryny,
  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mleka,
  • 20 dkg mąki,
  • 3 dkg sera tylżyckiego,
  • sól do smaku,
  • łyżeczka sproszkowanej papryki,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna ryba smażona w cieście
Filety skropić sokiem z cytryny i posypać estragonem, pozo­ stawić na 30 min.Żółtkawymieszaćzczęścią soli i mlekiem.Domąkiwlewaćstopniowo płyn żółtkowo - mleczny i dokładnie mieszać.Do ciastadodaćutarty ser, paprykę i lekkowymieszać z białkami ubitymi na sztywnąpianę.Filety,podzielić nanaporcje iposolić. Następniewbitenawidelec, zanurzać w cieście, wolno smażyćnarozgrzanymtłuszczupon obu stronachna jasnozłoty kolor.Po usmażeniu wstawić do piekarnika na ok. 10 - 15 minut, aby ryba "doszła" i nie była wewnątrz surowa. .Rybępodawaćzziemniakami z wody i zieloną sałatą, lub su­rówką z włoskiej kapusty i ogórków. Ilość porcji: 5 Czas gotowania: 10 minut Czas przygotowania: 40 minut

Tagi:

sery ser