Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Ryba w cieście w kwaśnej galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ryba w zakwaszonej galarecie zyskuje na smaku. Bardzo prosto ją się robi .Można przygotować na zapas i zawekować .

Ryba w cieście w kwaśnej galarecie

Składniki:

Ryba w cieście w kwaśnej galarecie

 

  • 2 filety z Pangi ( lub innej ryby )
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki wody + 400 mll do galarety
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia
  • 100 mll octu
  • ½ łyżki cukru
  • 1 łyżeczka Vegeta ( lub ½ kostki bulionu rybnego Knorra )
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 cebule
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Ryba w cieście w kwaśnej galarecie
Z jajka, mąki, wody i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe .Rybę posolić , popieprzyć .Na patelni rozgrzać olej .Rybę maczać w cieście i smażyć na rumiano z obu stron .Zagotować wodę z octem , liściem laurowym , zielem angielskim , Vegeta ( lub kostką bulionu rybnego ), pokrojona w piórka cebulą . Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i rozpuścić w gorącej zalewie . Ułożyć rybę pojemniku , zalać zalewą . Zostawić na minimum 3 godziny ( a najlepiej dobę ).
Można taką rybę ułożyć w słoikach , zalać zalewą .Zamknąć słoiki . Pasteryzować 10 minut .Odstawić i następnego dnia powtórzyć pasteryzowanie ( 10 minut ). Trzymać w lodówce .