reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ryba w jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, soczysta i pełna warzyw, nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, ale bardzo dobrze sprawdza się i na co dzień.

Ryba w jarzynach

Składniki:

Ryba w jarzynach

 

  • 800-100 g ryby mrożonej ( u mnie dorsz lub mintaj)

 

  • 500 g marchewki

 

  • 1 większa pietruszka

 

  • ćwiartka mniejszego selera

 

  • 1 większa cebula

 

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

 

 

 

 

 

  • 2,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ryba w jarzynach

przygotowanie ryby

Ryba w jarzynach
rybę kroję na nieduze kawałki- takie na raz

Rybę rozmrażamy na durszlaku i pozwalamy jej ocieknąć z wody.

Dodatkowo osuszamy ją ręcznikiem kuchennym, naciskając aby wycisnąć jak najwięcej wody.

Kroimy na mniejsze kawałki, lekko solimy i oprószamy mąką.

Rybę obsmażamy na mocnym ogniu z obu stron, odkładamy na ręcznik.

Na tym samym tłuszczu szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę

przesypywanie jarzyn

Ryba w jarzynach

Warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw, przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dodajemy cebulę, przyprawy i gotujemy 15 minut.

przygotowanie sosu

Ryba w jarzynach
koncentrat nalepiej jest rozmieszać z wywarem warzywnym

Odlewamy 0,5 szklanki wody i rozpuszczamy w nie koncentrat pomidorowy- chwilę gotujemy razem .

wykończenie potrawy

Ryba w jarzynach
rybę przekładamy warstwami z jarzyn i odstwiamy na kilka godzin do lodówki

W naczyniu np żaroodpornym układamy na przemian warstwę warzyw i ryb,ostatnią warstwą muszą być warzywa.

Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, do przegryzienia się:)

najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu.


Smacznego:)