Kazik45

Kazik45

Kucharz
[Przepisów: 23]

Tilapia w jarzynach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ryba niezbyt popularna ale w tym wydaniu jest pyszna, nawet dla wybrednych

Tilapia w jarzynach

Składniki:

Tilapia w jarzynach

 

  • 50 dag filetów mrożonych (tilapia);
  • 150ml oliwy/oleju (do smażenia);
  • 1 łyżeczka curry;
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego;¹)
  • ½ łyżeczki soli;
  • ½ „suszu mielonych grzybów (ogonków grzybowych) leśnych;
  • ¼ łyżeczki kardamonu;
  • szczypta(!) estragonu;
  • ½ szkl. mąki ryżowej lub ziemniaczanej;
  • 40 dag marchwi;
  • 20 dag pietruszki(korzeń);
  • seler korzeniowy (wielk. małego jaja kurzego);
  • kalarepka średniej wielkości;
  • 2-3 łodygi selera naciowego;
  • 3 cebule średniej wielkości;
  • 15 dag średnich pieczarek(zamkniętych!);
  • 2 pomidory;
  • 1 szkl mleka lub śmietanki do zup.
  • ¹) jeśli lubisz czosnek możesz dać zamiennie 1 ząbek drobno posiekany.
  • dodałem do selera naciowego jak i nieco pora dokroiłem, co nie jest ujęte w składnikach.

Sposób przygotowania:

Tilapia w jarzynach
Marchew, pietruszkę, kalarepkę i seler pokrój w grubsze słupki (6-8 zapałek), cebule w piórka, pieczarki w „szóstki”, łodygi selera w poprzek na 1 cm kawałki, pieczarki w plastry ok. 5 mm lub w „szóstki” (wykorzystaj krajarkę do jaj). Na rozgrzaną patelnię z połową oleju, wrzuć marchew i kalarepkę, obsmaż na maks. płomieniu, po 5 minutach dodaj, cebulę i pieczarki, po następnych 5 minutach dodaj pietruszkę i selera, zmniejsz płomień, ustaw patelnię na krążku dystansowym przykryj, duś ok 10 min. Dodaj wszystkie przyprawy wymieszaj, duś jeszcze ok 5 minut. W międzyczasie: Rozmrożone filety obtocz mąką ryżową/ziemniaczaną i obsmaż na patelni teflonowej, na pozostałym oleju, na silnym płomieniu do lekkiego zbrązowienia. Jarzyny na drugiej patelni lekko rozsuń, włóż rybę na wierzch posyp kawałkami łodyg selera, ułóż „ósemki” pomidora obranego ze skórki, podlej mlekiem/śmietaną, zwiększ płomień przykryj , doprowadź do wrzenia i danie gotowe na stół. Podałem z ryżem i małymi ugotowanymi z ząbkiem czosnku ziemniakami, które następnie obtoczyłem w oleju i posypałem cząbrem, a potem wstawiłem do mikrofalówki na 7 minutowe grillowanie. Można też podać z białym pieczywem lub bez dodatków jeśli same jarzyny wystarczą.