Sposób przygotowania:
Tilapia w jarzynach
Marchew, pietruszkę, kalarepkę i seler pokrój w grubsze słupki (6-8 zapałek), cebule w piórka, pieczarki w „szóstki”, łodygi selera w poprzek na 1 cm kawałki, pieczarki w plastry ok. 5 mm lub w „szóstki” (wykorzystaj krajarkę do jaj). Na rozgrzaną patelnię z połową oleju, wrzuć marchew i kalarepkę, obsmaż na maks. płomieniu, po 5 minutach dodaj, cebulę i pieczarki, po następnych 5 minutach dodaj pietruszkę i selera, zmniejsz płomień, ustaw patelnię na krążku dystansowym przykryj, duś ok 10 min. Dodaj wszystkie przyprawy wymieszaj, duś jeszcze ok 5 minut. W międzyczasie: Rozmrożone filety obtocz mąką ryżową/ziemniaczaną i obsmaż na patelni teflonowej, na pozostałym oleju, na silnym płomieniu do lekkiego zbrązowienia. Jarzyny na drugiej patelni lekko rozsuń, włóż rybę na wierzch posyp kawałkami łodyg selera, ułóż „ósemki” pomidora obranego ze skórki, podlej mlekiem/śmietaną, zwiększ płomień przykryj , doprowadź do wrzenia i danie gotowe na stół. Podałem z ryżem i małymi ugotowanymi z ząbkiem czosnku ziemniakami, które następnie obtoczyłem w oleju i posypałem cząbrem, a potem wstawiłem do mikrofalówki na 7 minutowe grillowanie. Można też podać z białym pieczywem lub bez dodatków jeśli same jarzyny wystarczą.
Pyza
Babciagramolka
msewka
Kazik45
Buniu, seler naciowy z grzybowym smakiem "gra" zupełnie inaczej niż seler korzeniowy, a może dlatego, że dodaje się go prawie na końcu i właściwie ulega on tylko zaparzeniu.