2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ryba na jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Prosto i oryginalnie ze smakiem tradycji.

Ryba na jarzynach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba na jarzynach

 

  • 1/2 kg fileta z tilapii
  • pieprz czarny cytrynowy
  • przyprawa do ryby

 

 

  • Sos jarzynowy:
  • 1 duza cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta tymianku
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz czarny mielony
  • olej do duszenia

Sposób przygotowania:

Ryba na jarzynach
Rybę rozmrażam osączam z nadmiaru wody na reczniku papierowym nacieram przyprawą do ryby i pieprzem cytrynowym odstawiam na pół godziny. Bułkę tartą mieszam z ziarnami sezamu oraz zmielonymi orzechami.Jajko roztrzepuję w misce,rybę obtaczam najpierw w mące pszennej a następnie w jaku i panieruję w bułce z dodatkami. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni,usmażoną odkąłdam na talerz. Sos: Warzywa myję cebulę obieram ,kroję wszystko w kostkę.Do rondelka wlewam 2-3 łyżki oleju wrzucam cebulę i duszę pod przykryciem 5 minut.Po tym czasie dodaję paprykę i cukinię i dusze kolejne 10 minut aż warzywa zmiękną ale będą jędrne,dokładam koncentrat i doprawiam do smaku pieprzem oraz solą ,wsypuję szczypte tymianku do smaku. Usmażoną rybe układam na owalnym półmisku obkładam dookoła jarzynka i podaje.Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Ryba na jarzynach
jarzynkę do sosu kroję w grubszą kosteczkę
Ryba na jarzynach
cebulę dusze na niewielkiej ilosci oleju
Ryba na jarzynach
następnie dodaję resztę skąłdników i robię jarzynowy sos
Ryba na jarzynach
smażę rybkę na oleju w sezamowo-orzechowej panierce podaję na jarzynce