lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Ryba w pomidorach 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ryba zapiekana w pomidorach na niedzielny obiad.

Ryba w pomidorach 2

Składniki:

Ryba w pomidorach 2

 

Sposób przygotowania:

Ryba w pomidorach 2
Filety rybne dokładnie umyć. Umytą rybę posypać pieprzem, solą cytrynową. Rybę odstawić na jakiś czas, żeby ryba przesiąkła przyprawami. W następnej kolejności skropić rybę sokiem z cytryny. W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety rybne. Pomidory sparzyć obrać ze skórki i drobno pokroić. Ząbki czosnku obrać i również drobno pokroić. Pokrojone pomidory oraz czosnek wymieszać z winem i oliwą, a następnie podgrzewać na niedużym ogniu przez około 25 minut. Ugotowaną masą polać rybę, a w następnej kolejności całość ( rybę z sosem) posypać bułką tartą. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Upieczona rybę można posypać na koniec dla ozdobny umytą i posiekaną pietruszką.