Sposób przygotowania:
Łosoś duszony w pomidorach
Gotujemy kaszę do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu ziołowego. Obieramy cebulę i siekamy ją drobno. Szklimy ją na masle w rondlu o wysokim brzegu. Dodajemy pokrojone w plastry pomidory (najlepiej obrane ze skórki). Dodajemy posiekane listki estragonu, solimy i pieprzymy lekko po czym dusimy pod przykryciem. Pomidorki o małej zawartości wody najlepiej podlać kilkoma łyżkami wody. Po 10 minutach, gdy pomidorki się prawie się rozpadną układamy kawałki filetu i dusimy w sosie 3 minuty, a po przewróceniu na drugą stronę kolejne 3 minuty. Wykładamy rybę na ogrzany talerz, zagęszczamy sos mąką wymieszaną z odrobinią wody. Doprawiamy sos ostatecznie do smaku sola i pieprzem po czym polewamy nim rybę. Łososia w pomidorach podajemy na kaszy wiejskiej ugotowanej z dodatkiem pieprzu ziołowego.