jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Łosoś duszony w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

O tym że ryby są zdrowe chyba nie trzeba nikogo przekonywać. A ryba w pomidorach ze sporą ilością świeżego estragonu jest przepyszny i zdrowy!

Łosoś duszony w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś duszony w pomidorach

 

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś duszony w pomidorach
Gotujemy kaszę do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu ziołowego. Obieramy cebulę i siekamy ją drobno. Szklimy ją na masle w rondlu o wysokim brzegu. Dodajemy pokrojone w plastry pomidory (najlepiej obrane ze skórki). Dodajemy posiekane listki estragonu, solimy i pieprzymy lekko po czym dusimy pod przykryciem. Pomidorki o małej zawartości wody najlepiej podlać kilkoma łyżkami wody. Po 10 minutach, gdy pomidorki się prawie się rozpadną układamy kawałki filetu i dusimy w sosie 3 minuty, a po przewróceniu na drugą stronę kolejne 3 minuty. Wykładamy rybę na ogrzany talerz, zagęszczamy sos mąką wymieszaną z odrobinią wody. Doprawiamy sos ostatecznie do smaku sola i pieprzem po czym polewamy nim rybę. Łososia w pomidorach podajemy na kaszy wiejskiej ugotowanej z dodatkiem pieprzu ziołowego.
Łosoś duszony w pomidorach
Umyte i obrane ze skórki pomidory kroimy w plasterki.
Łosoś duszony w pomidorach
Szklimy cebulę na maśle w rondlu o wysokim brzegu. Dodajemy pokrojone w plastry pomidory
Łosoś duszony w pomidorach
Po 10 minutach, gdy pomidorki się prawie się rozpadną układamy kawałki filetu i dusimy w sosie 3 minuty, a po przewróceniu na drugą stronę kolejne 3 minuty.
Łosoś duszony w pomidorach
Łososia w pomidorach podajemy na kaszy wiejskiej ugotowanej z dodatkiem pieprzu ziołowego.