Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ryba w pomidorowym sosie z brzoskwinią i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Danie dla osób lubiących połączenie ryby ze słodkimi owocami. Ryba podana w takiej formie zrobiła wrażenie już na wielu osobach podczas różnych uroczystości.

Ryba w pomidorowym sosie z brzoskwinią i cebulą

Składniki:

Ryba w pomidorowym sosie z brzoskwinią i cebulą

 

  • 50 dag dowolnej ryby, np. mintaj
  • puszka brzoskwiń
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3 małe cebule
  • sól, pieprz
  • mąka, jajko, tarta bułka do panierowania ryby
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba w pomidorowym sosie z brzoskwinią i cebulą
Filety rybne z każdej strony solimy i pieprzymy. Następnie panierujemy je kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na rybę wykładamy cebulę pokrojoną w piórka, zeszkloną na patelni.

Na każdej porcji ryby umieszczamy odsączoną z zalewy połówkę brzoskwini. Sok brzoskwiniowy mieszamy z koncentratem pomidorowym. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C przez ok. 30 minut.

Tagi:

pomidory