Sposób przygotowania:
Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną
Koperek zielony po opłukaniu drobno siekamy.
Rybę myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem , solą i delikatnie przyprawą do ryb. Panierujemy w mące z dodatkiem bułki tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu rybkę przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Tłuszcz z pieczenia przelewamy do rondla dodajemy mąkę i przygotowujemy lekką zasmażkę. Do zasmażki cały czas mieszając dolewamy bulion warzywny, dodajemy śmietanę mieszamy aż sos stanie się gęsty. Na koniec dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem polewamy upieczoną rybkę.
Podajemy z ulubioną sałatką lub ziemniaczkami.
Rada;
Usmażoną rybkę możemy włożyć do sosu i chwilę pogotować, ja tylko polewam sosem.
Rybę myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem , solą i delikatnie przyprawą do ryb. Panierujemy w mące z dodatkiem bułki tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu rybkę przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Tłuszcz z pieczenia przelewamy do rondla dodajemy mąkę i przygotowujemy lekką zasmażkę. Do zasmażki cały czas mieszając dolewamy bulion warzywny, dodajemy śmietanę mieszamy aż sos stanie się gęsty. Na koniec dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem polewamy upieczoną rybkę.
Podajemy z ulubioną sałatką lub ziemniaczkami.
Rada;
Usmażoną rybkę możemy włożyć do sosu i chwilę pogotować, ja tylko polewam sosem.