BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje dzisiejsze danie to rybka (dorsz) w sosie koperkowym z dodatkiem śmietany. Rybka smażona, a następnie polana sosem w towarzystwie ulubionej sałatki czy ziemniaków smakuje wybornie.

Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną

 

  • filet z dorsza około 500 g,
  • śmietana 30 % 200 ml,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • przyprawa do ryb,
  • sól i pieprz mielony,
  • bulion warzywny 3/4 szkl,
  • olej 2 łyżki + masło 1 duża łyżka,
  • mąka 1 szkl. + 2 łyżki bułki tartej do panierowania,
  • koperek 3 łyżki,
  • mąka do sosu 1 duża łyżka,

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną
Koperek zielony po opłukaniu drobno siekamy.

Rybę myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem , solą i delikatnie przyprawą do ryb. Panierujemy w mące z dodatkiem bułki tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu rybkę przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Tłuszcz z pieczenia przelewamy do rondla dodajemy mąkę i przygotowujemy lekką zasmażkę. Do zasmażki cały czas mieszając dolewamy bulion warzywny, dodajemy śmietanę mieszamy aż sos stanie się gęsty. Na koniec dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem polewamy upieczoną rybkę.

Podajemy z ulubioną sałatką lub ziemniaczkami.

Rada;

Usmażoną rybkę możemy włożyć do sosu i chwilę pogotować, ja tylko polewam sosem.
Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną
Koperek zielony po opłukaniu drobno siekamy
Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną
Rybę myjemy ,osuszamy a następnie kroimy na mniejsze porcje
Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną
Każdą porcję doprawiamy pieprzem solą i delikatnie przyprawą do ryb, panierujemy w mace z dodatkiem buki tartej
Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną
Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor z każdej strony
Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną
Do rondelka przelewamy tłuszcz z pieczenia ryby dodajemy mąkę i przygotowujemy lekką zasmażkę
Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną
Do przygotowanej zasmażki cały czas mieszając dolewamy bulion warzywny, dodajemy śmietanę i mieszamy aż sos nam zgęstnieje, w razie potrzeby sos doprawiamy solą i pieprzem
Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną
Usmażoną rybkę polewamy sosem