Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 502]

Mielone w sosie myśliwskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych przygotuj kotlety w pysznym aromatycznym sosie myśliwskim.

Mielone w sosie myśliwskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone w sosie myśliwskim

Składniki na kotlety:

Składnik na sos:

Sposób przygotowania:

Mielone w sosie myśliwskim

I

Mielone w sosie myśliwskim
Przygotowanie masy mięsnej, mięso przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki, robię podłużne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.

1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, dodaję obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Na koniec wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Robię podłużne kotlety, obtaczam w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.

II

Mielone w sosie myśliwskim
Przygotowanie grzybów, moczymy , później drobno kroimy, Wodę z grzybów gotujemy,

2. Grzyby suszone zalewam wodą, na co najmniej 30 minut. Po tym czasie grzyby drobno kroję a wodą z grzybów wylewam na większą patelnię. Dolewam jedną szklankę wody, dodaję kostkę grzybową i gotuję.

III

Mielone w sosie myśliwskim
kotlety przekłdamy do wody ugotowanej z grzybów suszonych.

3. Kotlety po usmażeniu przekładam do gotującej się wody.

IV

Mielone w sosie myśliwskim
Przygotowanie sosu grzybowego, grzyby smażymy razem z cebulą, ogórkami i na koniec zagęszczamy sos.

4. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone grzyby. Usmażone grzyby przekładam do kotletów.
5. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ogórki kiszone, doprawiam solą oraz chili.
6. Do naczynia wsypuję mąkę pszenną, wlewam przecier pomidorowy i odrobinę wody letniej. Dokładnie mieszam i zagęszczam sos. Chwilkę gotuję, odstawiam na bok i wlewam śmietanę.

V

Mielone w sosie myśliwskim

7. Gotowe.
8. Smacznego