Sposób przygotowania:
Zapiekanka rybna w sosie koperkowym
1. Ryby posypać przyprawą i odstawić do lodówki na 10 minut. Ziemniaki ugotować. Ryby panierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie odstawić do wystygnięcia. Brokuł lekko zblanszować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, pokroić w ósemki i usmażyć, doprawiając solą i pieprzem.
2. Naczynie do zapiekania nasmarować masłem lub margaryną. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie naczynia, następnie wyłożyć ryby, a po bokach brokuł i pieczarki. Całość polać sosem koperkowym i posypać serem żółtym- startym lub pokrojonym w cieniutkie paseczki. Zapiekankę piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
3. Sos koperkowy: W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać koperek i 2 łyżki mąki. Całość zasmażyć, po czym dolać szklankę wody i zagotować. Doprawić do smaku. Następnie dodać śmietanę, dokładnie rozmieszać i ponownie zagotować.
2. Naczynie do zapiekania nasmarować masłem lub margaryną. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie naczynia, następnie wyłożyć ryby, a po bokach brokuł i pieczarki. Całość polać sosem koperkowym i posypać serem żółtym- startym lub pokrojonym w cieniutkie paseczki. Zapiekankę piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
3. Sos koperkowy: W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać koperek i 2 łyżki mąki. Całość zasmażyć, po czym dolać szklankę wody i zagotować. Doprawić do smaku. Następnie dodać śmietanę, dokładnie rozmieszać i ponownie zagotować.
Magdalena88
Marika-