elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Ryba w winie

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami w mundurkach. Smacznego.

Ryba w winie

Składniki:

Ryba w winie

 

  • 10 dag.masła ,
  • 3 kawalki dorsza,
  • szczypta pieprzu,
  • sól,
  • 2 łyżki bialego wina,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 male cebule (może być młody por ,
  • szklanka kremówki,
  • 2 łyżki wermutu,
  • 2 łyżki siekanej natki pierruszki.

Sposób przygotowania:

Ryba w winie
Formę żaroodporną posmarowaną masłem .Rybę płukamy zimną wodą ,posolić z obu stron i posypać pieprzem.Porcje ułożyć w formie jedna obok drugiej i posypać 3 dag wiórków maślanych.Rybę skropić winem i sokiem z cytryny przykryć,piec w gorącym piekarniku 20 minut w temp.225*C.Cebulę lub por oczyścić,przekroić wzdłuż,opłukać,wilgotne poddusić na 5 dag masła,posolić.Tłuszcz pozostały po pieczeniu ryby przelać do rondla,dodać śmietanę oraz wermut,ugotować gęsty sos,doprawić do smaku.Rybę posypać siekaną natką pietruszki.Podawać z ziemniakami w mundurkach. Smacznego.