Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ryba zapiekana w śmietanowo-koperkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Danie to robię, gdy zaskoczy mnie niezapowiedziana wizyta gości. Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Ryba zapiekana w śmietanowo-koperkowym sosie

Składniki:

Ryba zapiekana w śmietanowo-koperkowym sosie

 

  • 50 dag filetów z ryby
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 pęczki koperku
  • 20 dag żółtego sera
  • szklanka kremówki
  • łyżka masła do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana w śmietanowo-koperkowym sosie
Filety rybne doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Następnie posypujemy obficie mąką. Wkładamy na patelnię i smażymy w głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Tak przygotowaną rybę przekładamy do naczynia wysmarowanego wcześniej masłem.

Kremówkę mieszamy z posiekanym koperkiem i serem startym na grubych oczkach. Polewamy rybę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Pieczemy ok. 15- 20 min.