Ryba zapiekana

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na rybę zapiekaną. Do sprawiania ryby użyjmy papieru do pieczenia Paclan.

Ryba zapiekana

Składniki:

Ryba zapiekana

 

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana
1. Świeżą rybę w pierwszej kolejności należy oskrob z łusek. Dobrze jest sparzyć całą rybę wrzątkiem – łatwiej wtedy zeskrobać łuski za pomocą noża lub tarki do ryb.

2. Rozłóż spory arkusz Papieru do pieczenia PACLAN na stole lub desce do krojenia, połóż na nim rybę i zabierz się do patroszenia. Rozetnij rybę od ogona w stronę głowy i ostrożnie wyjmij wnętrzności, uważając, żeby nie przebić woreczka żółciowego, ponieważ grozi to tym, że ryba przejdzie smakiem goryczy. Jeśli ci się to przydarzy, jak najszybciej opłucz rybę i ręce pod zimną, bieżącą wodą.

3. Posprzątaj po sprawianiu ryby – zwiń arkusz Papieru do pieczenia PACLAN razem z odpadkami, uważając, by zebrać wszystkie resztki i wyrzuć wszystko do kosza na śmieci.

4.Tuszę opłucz, osusz i natrzyj solą.

5.Natłuść żaroodporne naczynie, wstaw do kuchenki na 2 min. Rybę ułóż grzbietem do góry, rozkładając części brzuszne.

6.Jajko wymieszaj z bułką tartą, posmaruj rybę i wstaw ją do mikrofalówki na 15 minut.

7.Polewaj rybę sosem ze śmietany, masła i białego pieprzu.

8.Pstrąga przełóż na talerz i udekoruj cytryną i koperkiem.