iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ryba w zielonej herbacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ryba smakuje wybornie u mnie była podana z frytkami i surówką z młodej kapusty, było szybko i pysznie.

Ryba w zielonej herbacie

Składniki:

Ryba w zielonej herbacie

 

  • 1 średniej wielkości płat z dorsza
  • 2 saszetki zielonej herbaty z cytryną
  • pieprz ziołowy około 1 łyżeczki
  • sól

dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba w zielonej herbacie
Jeśli mamy mrożona rybę to musimy ją wcześniej rozmrozić, rybę po osuszeniu kroimy na mniejsze porcje.

Herbatę wysypać z saszetek , wymieszać z pieprzem i niewielką ilością soli, w tak przygotowanej mieszance obtoczyć rybę.

Patelnię rozgrzać i nalać na nią około 2 łyżek oleju i po rozgrzaniu smażyć na nim rybę na złoty kolor ze wszystkich stron ( trwa to kilka minut).

Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik w celu pozbycia się tłuszczu przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Tagi:

ryby dorsz