Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ryba zapiekana z porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka i dietetyczna rybka nie tylko na piątkowy obiad.

Ryba zapiekana z porami

Składniki:

Ryba zapiekana z porami

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • ( 2 porcje )

 

  • filety rybne ( np. miruna ) - 2 szt

 

 

  • szalotka - 2 szt

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana z porami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryby oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny. Pory oczyszczamy , kroimy wzdłuż na 2 części , a następnie wszystko w piórka. Cebulę drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło , dodajemy warzywa , oprószamy solą i przesmażamy kilka minut. Rybę układamy na folii aluminiowej , pokrywamy podsmażonymi warzywami , zamykamy. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika. Czas pieczenia zależy od wielkości ryb ( ok. 25-30 minut ). Przed końcem pieczenia ryby odwijamy z folii , by warzywa mogły się troszkę przypiec. Podajemy gorące! Smacznego!