katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ryba w pomidorowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ryba przygotowana w panierce z jajka i bułki z dodatkiem sosu pomidorowego. Smaczna do obiadu i z pieczywem.

Ryba w pomidorowym sosie

Składniki:

Ryba w pomidorowym sosie

 

  • filet z dorsza 70dag
  • cebula 2 szt
  • marchew 1/2 szt
  • pomidor 2 duże szt
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • jajka2szt
  • przyprawa kuchenna
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • olej
  • cukier

Sposób przygotowania:

Ryba w pomidorowym sosie
Cebulę kroimy wrzucamy na chwilę na wrzątek i osączamy (albo sparzamy wrzącą wodą). Marchew obieramy i drobno kroimy albo ścieramy na tarce.

Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy marchew i chwilę mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory i przesmażamy. Następnie dodajemy cebulę i podlewamy wodą i dusimy. Dodajemy też koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku i razem gotujemy przez ok 10 min.

Sos można troszkę zagęścić mąką.

Rybę kroimy na kawałki, oprószamy pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce smażymy na rumiano. Rybę podajemy z przygotowanym sosem.

Tagi:

dania ryby