BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1082]

Rybne klopsiki w occie (klopsiki z płotek)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małe ryby słodko wodne są bardzo smaczne i zdrowe, ale niestety mają bardzo dużo ości. Ja natomiast z tych właśnie rybek robię klopsy w occie, które moja rodzinka uwielbia. Klopsiki w słodko kwaśnej delikatnej zalewie.

Rybne klopsiki w occie (klopsiki z płotek)

Składniki:

Rybne klopsiki w occie (klopsiki z płotek)

 

  • ryby płotki około 1 kg,
  • cebula 2 szt,
  • kajzerka 1,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • bułka tarta 2 - 3 łyżki,
  • jajko 1,
  • majeranek 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do ryb 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Rybne klopsiki w occie (klopsiki z płotek)
Rybki płuczemy w wodzie kilka razy. Dokładnie oczyszczamy z wnętrzności i z ości. Następnie oczyszczoną z ości i wymytą rybę oraz obraną cebulę mielimy maszynką do mięsa.

Masę rybną przekładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę oraz jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Z gotowej masy formujemy klopsy wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej a następnie smażymy ze wszystkich stron na rumiano.

Po usmażeniu klopsy wyjmujemy z patelni, kładziemy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Składniki na zalewę wkładamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.

Klopsy układamy w słoikach i zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Po dwóch dniach klopsy są gotowe do spożycia.