Sposób przygotowania:
Rybne klopsiki w occie (klopsiki z płotek)
Rybki płuczemy w wodzie kilka razy. Dokładnie oczyszczamy z wnętrzności i z ości. Następnie oczyszczoną z ości i wymytą rybę oraz obraną cebulę mielimy maszynką do mięsa.
Masę rybną przekładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę oraz jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Z gotowej masy formujemy klopsy wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej a następnie smażymy ze wszystkich stron na rumiano.
Po usmażeniu klopsy wyjmujemy z patelni, kładziemy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Składniki na zalewę wkładamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
Klopsy układamy w słoikach i zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Po dwóch dniach klopsy są gotowe do spożycia.
Masę rybną przekładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę oraz jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Z gotowej masy formujemy klopsy wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej a następnie smażymy ze wszystkich stron na rumiano.
Po usmażeniu klopsy wyjmujemy z patelni, kładziemy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Składniki na zalewę wkładamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
Klopsy układamy w słoikach i zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Po dwóch dniach klopsy są gotowe do spożycia.
gusia1000