Sposób przygotowania:
Rybne sajgonki z sosem na bazie pora
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jednego pora drobno siekamy, dodajemy drobno posiekany czosnek. Warzywa przesmażamy na odrobinie oleju. Rybę drobno siekamy. Do surowej ryby dodajemy przestudzone przesmażone warzywa. Dodajemy bułkę tartą, jajko, doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Wyrabiamy na jednolitą masę. Papier ryżowy przygotowujemy według instrukcji - płat zanurzamy na 2 sekundy w letniej wodzie, układamy na desce. Kiedy papier nawilgnie, wykładamy rybny farsz. Zawijamy sajgonki. Kiedy przygotujemy wszystkie , smażymy na rozgrzanym oleju - ok. 4- 5 minut. Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe. Sos: Na dwóch łyżkach roztopionego masła przesmażamy dwa drobno posiekane pory. Pory zalewamy niedużą ilością wody i dusimy do miękkości. Blendujemy. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Sajgonki podajemy z porowym sosem. Smacznego.