Aplegra

Aplegra

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Rybny wywar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pycha pod thai lub paelle. Malo pracy, duzo satysfakcji :).

Rybny wywar

Składniki:

Rybny wywar

 

  • dowolne czesci ryby ze stolu (osci, glowa ect..), lub cokolwiek taniego (2- 3 sardynki spawdza sie doskonale) - swieze nie wedzone

 

  • 2 marchewki

 

  • 2 cebule

 

 

  • 2 - 3 papryczki chilli (swieze lub suszone)

 

 

  • liscie laurowe

 

 

  • sol

Sposób przygotowania:

Rybny wywar
. Ryby lub to co z nich zostalo zalac woda w srednim garnku, dodac 2 - 3 listki laurowe, przekrojona, nieobrana cebule, cytryne, marchewki pokrojone w grube talarki, caly lekko zmiazdzony czosnek, chilli ,kilka ziaren pieprzu i sol... 2. Gotowac na malym ogniu. 3. Redukowac i dolewac wody. 4. Odcedzic z "farfocli", zeby zosostal czysty wywar.Najlepiej jest gotowac ratami przez jakies dwa dni, wyciagnie sie wtedy wiecej esencji. Wywar jest wysmienita i bardzo prosta podstawa pod thai lub paelle, zupka tez z tego wyjdzie ale to juz inna bajka . Polecam zamrozic, chyba ze planujemy od razu jakies danie, ktore wymaga takowej bazy...Zycze milego eksperymentowania

Tagi:

ryba ryby