WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 840]

Rydze duszone w cebuli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rydze to chyba moje ulubione grzyby. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Tym razem po prostu duszone w cebuli.

Rydze duszone w cebuli

Składniki:

Rydze duszone w cebuli

 

  • ok 20 rydzów
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szkl oleju
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rydze duszone w cebuli

Rydze

Rydze duszone w cebuli
Większe kapelusze rydzów kroimy na ćwiartki.

Rydze dokładnie oczyszczamy, odkrywamy trzonki i myjemy. Osuszanie i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebula

Rydze duszone w cebuli
Cebulę i czosnek rozdrabniamy przed smażeniem.

Cebule obieramy z łupin i kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Smażenie

Rydze duszone w cebuli
Czosnek i cebulę podsmażamy na rozgrzanym

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę. Podsmażamy kilka minut.

Grzyby

Rydze duszone w cebuli
Grzyby najlepiej podawać prosto z patelni ze świeżym pieczywem.

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dokładamy grzyby i smażymy na dużym ogniu, aż odparuje cała woda, a grzyby się przyrumienią.

Na koniec doprawiamy dość mocno solą i pieprzem i jeszcze chwile smażymy, często mieszając.