Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Smalczyk z rydzami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najczęściej rydze po prostu się smaży na tłuszczu. Ale warto zrobić choć raz coś innego. Kto nie obawia się tłuszczu, tego smak tego smalczyka uwiedzie.

Smalczyk z rydzami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smalczyk z rydzami

 

  • 25 dag smalcu wytopionego ze smalcu lub podgardla
  • 5 rydzy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 lyżeczki kucharka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Smalczyk z rydzami
Rydze oczyścić, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Czosnek po obraniu drobno pokroić lub przecisnąć.

Roztopić smalec w garnku, na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone grzyby i cebulę oraz czosnek.

Smażyć około pół godziny mieszając od czasu do czasu.

Pod koniec smażenia dodać przyprawy.
Smalczyk z rydzami
Rydze po oczyszczeniu trzeba drobno pokroić
Smalczyk z rydzami
Smalec z rydzami i cebulą smażyć pół godziny