Sposób przygotowania:
Rydze na masełku
Rydze posiadają wiele zalet i tylko jedna wadę: fatalnie znoszą transport dlatego tez pojawiają się na stołach niezwykle rzadko i uchodzą za rarytas
Najlepsze są rydze smażone na patelni i to wyłącznie na maśle
opłukujemy i osączamy na sicie grzyby po odcięciu nóżek układamy blaszkami do góry na patelni rozgrzanym masłem po kilku minutach odwracamy je i smażmy je z drugiej strony masło
na początku grzyby puszczają sok lecz gdy masło odzyska klarowność i zabarwi się na intensywny pomarańczowy kolor rydze oprószamy slo i prosto z podajemy na stół
Najlepsze są rydze smażone na patelni i to wyłącznie na maśle
opłukujemy i osączamy na sicie grzyby po odcięciu nóżek układamy blaszkami do góry na patelni rozgrzanym masłem po kilku minutach odwracamy je i smażmy je z drugiej strony masło
na początku grzyby puszczają sok lecz gdy masło odzyska klarowność i zabarwi się na intensywny pomarańczowy kolor rydze oprószamy slo i prosto z podajemy na stół
Babciagramolka
sarbela