mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Rydze smażone na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nie ma nic lepszego niż rydze na maśle z solą nawet bez dodatków podbijają sezon grzybowy - Polecam .

Rydze smażone  na maśle Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rydze smażone na maśle

 

  • 10 sztuk rydzy
  • masło około 1 łyżka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Rydze smażone na maśle
Najlepsze są młode rydze , ale większe także pasują . Rydze oczyszczamy ze ściółki i myjemy , kładziemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar wody . Gdy nie mamy pewności do zdrowego grzyba możemy przekroić na pół . Rydze smażymy na rozgrzanym najlepiej klarowanym maśle , na średnim ogniu . Około 7-8 minut z każdej strony . Gdy rydze usmażymy przekładamy na talerz i prószymy solą .
Rydze smażone  na maśle
Rydze po umyciu i oczyszczeniu odsączamy na ręczniku
Rydze smażone  na maśle
i wykładamy na dobrze rozgrzanym maśle smażymy

Tagi:

rydze grzyby