Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Książka Kucharska: Sposób na rydza

Smażone rydze z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

świeże rydze smażone na maśle z dodatkiem pokrojonej cebuli.

Smażone rydze z cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smażone rydze z cebulą

 

  • ok. 40 dkg świeżych rydzów
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 dużej cebuli

Sposób przygotowania:

Smażone rydze z cebulą
Grzyby oczyścić i umyć. Na patelni lekko rozgrzać masło, wrzucić do niego grzyby. Smażyć tak długo, aż cały płyn odparuje, a rydze się zrumienią. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę dodać do grzybów. Smażyć dalej razem, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z pieczywem.
Smażone rydze z cebulą
Oczyszczone i umyte grzyby wrzucone do lekko rozgrzanego masła.
Smażone rydze z cebulą
Obrana i pokrojona w drobną kostkę połowa cebuli.
Smażone rydze z cebulą
Pokrojona cebula dodana do zrumienionych na maśle grzybów.