światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Rydze z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rydze z patelni, to banalne danie, jednak dzięki połączeniu z gęsim smalcem zyskuje ono niebanalnego smaku.

Rydze z patelni

Składniki:

Rydze z patelni

 

  • rydze
  • gęsi smalec
  • cebula
  • sól i pieprz
  • woda

Sposób przygotowania:

Rydze z patelni
Oczyszczone główki grzybów blanszujemy – gotujemy je przez około 8-10 minut w osolonej wodzie (łyżka soli na litr wody). Podczas gotowania rydze wydają charakterystyczny zapach i pozbywają się rdzawego barwnika. Na patelni rozpuszczamy gęsi smalec (można zastąpić go klarowanym masłem). Podpiekamy przez kilka minut posiekaną w piórka cebulkę oraz pokrojony drobno czosnek, a następnie dorzucamy rydze. Całość smażymy razem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy jedynie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane rydze są lekko twarde, ale nie zrażajmy się tym! Z pewnością nie są surowe.

Tagi:

rydze grzyby