Sposób przygotowania:
Ryż do sushi
Ryż wysypujemy na sito i płuczemy zimną wodą, aż woda wypływająca z sita będzie czysta. Ryż przekładamy do garnka, najlepiej z grubym dnem i zalewamy wodą na 3 szklanki ryżu dajemy 3,5 szklanki wody i to gotujemy aż ryż wchłonie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy ryż z ognia i trzymamy pod przykryciem przez jeszcze 15 minut. Ryż rozkładamy na tackach, talerzach na płasko żeby szybciej wystygł i żeby można było o polać dokładnie zaprawą. Nie używamy do tego metalowej łyżki tylko drewnianą lub bambusową, żeby nie uszkodzić struktury ryżu. Przygotowujemy zaprawę : Wszystkie składniki podgrzewamy na patelni aż cukier i sól się rozpuszczą, polewamy zaprawą ryż i dokładnie mieszamy żeby cały się nią pokrył. Mamy gotowy ryż, musi być on zimny nie możemy zawijac w nori ciepłego ryżu bo zrobią się ciągnące.