paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Ryż do sushi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na ryż do sushi, czyli jego najważniejszy składnik, w innych moich przepisach znajdziecie przepisy na poszczególne sushi.

Ryż do sushi

Składniki:

Ryż do sushi

 

  • 3 szklanki ryżu do sushi
  • 3,5 szklanki wody
  • Zaprawa:
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyzka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Ryż do sushi
Ryż wysypujemy na sito i płuczemy zimną wodą, aż woda wypływająca z sita będzie czysta. Ryż przekładamy do garnka, najlepiej z grubym dnem i zalewamy wodą na 3 szklanki ryżu dajemy 3,5 szklanki wody i to gotujemy aż ryż wchłonie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy ryż z ognia i trzymamy pod przykryciem przez jeszcze 15 minut. Ryż rozkładamy na tackach, talerzach na płasko żeby szybciej wystygł i żeby można było o polać dokładnie zaprawą. Nie używamy do tego metalowej łyżki tylko drewnianą lub bambusową, żeby nie uszkodzić struktury ryżu. Przygotowujemy zaprawę : Wszystkie składniki podgrzewamy na patelni aż cukier i sól się rozpuszczą, polewamy zaprawą ryż i dokładnie mieszamy żeby cały się nią pokrył. Mamy gotowy ryż, musi być on zimny nie możemy zawijac w nori ciepłego ryżu bo zrobią się ciągnące.

Tagi:

ryż