gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Ryż na różowo z patelni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Nie miałam pomysłu co zrobić sobie na szybki i prosty obiad. Bo dla męża miałam od wczoraj. Zatem zrobiłam sobie ryż z patelni z jabłkiem i malinami.

Ryż na różowo z patelni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryż na różowo z patelni

 

  • 10 dkg ryżu ugotowanego
  • 2 jabłka
  • garść malin u mnie mrożone
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • żurawina
  • płatki migdałowe
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego lub wody zagotowanej

Sposób przygotowania:

Ryż na różowo z patelni
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu studzimy.

Jabłka obieramy kroimy w kostkę. Na patelnię dajemy olej kokosowy albo masło klarowane rozpuszczamy.

Do tłuszczu dodajemy jabłka, mieszamy,  chwilę podgrzewamy można podlać sokiem albo wodę.

Jabłka mają być tylko lekko obgotowane ale całe.

Do jabłek dodajemy maliny chwilę mieszamy. Gdy maliny się podgrzeją a raczej rozpadną dodajemy przygotowany ryż mieszamy wsypujemy cukier do smaku.

Ryż nakładamy na talerz posypujemy płatkami migdałowymi i suszoną żurawiną. Podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu. POLECAM!!! 
Ryż na różowo z patelni.
Taki ryż można podać na ciepło ale na zimno też smakuje.

Tagi:

danie ryż owoce