Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Ryż z patelni z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sposób na wykorzystanie gotowanego kurczaka z poprzedniego obiadu:)

Ryż z patelni z dodatkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż z patelni z dodatkami

 

  • dwie paczki ryżu,
  • 2 kostki bulionowe(ja dałam jedną z kurczaka i po połowie grzybowej i żeberkowej),
  • 2 porcje kurczaka gotowanego,
  • duża cebula,
  • 2-3 łyżki groszku,
  • 2-3 łyżki sosu pieczarkowego(do makaronu),
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy,
  • ser żółty.

Sposób przygotowania:

Ryż z patelni z dodatkami
Przygotowujemy bulion z kostki(około litra). Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy ryż. Gdy już będzie miał złoty kolor dodajemy wcześniej przygotowany bulion z kostki(przy wlewaniu należy uważać bo bulion mocno "skacze" po patelni). Gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn. W międzyczasie dodajemy do ryżu pół startej marchewki. Gdyby płynu już nie było, a ryż byłby jeszcze twardy podlewamy wodą. Na drugiej patelni podsmażamy wcześniej obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy do niej mięso obrane z gotowanego kurczaka. Chwilę podsmażamy. Gdy ryż jest już gotowy dodajemy groszek z puszki, cebulę z kurczakiem, odrobinę sosu pieczarkowego oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na koniec dodajemy trochę startego sera.
Ryż z patelni z dodatkami
Ryż podsmażamy na łyżce oleju na złoty kolor, uważając by się nie przypalił
Ryż z patelni z dodatkami
Z tyłu widać ryż zalany bulionem, zaś na pierwszej patelni podsmażam cebulkę