Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Ryż na słodko-kwaśno

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ta potrawa zachwyci dużych i małych smakoszy...

Ryż na słodko-kwaśno

Składniki:

Ryż na słodko-kwaśno

 

  • 25 dkg ryżu
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pory
  • 1 cebula
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg orzeszków ziemnych
  • 2 szklanki rosołu (instant)
  • 2 łyżki masła lub margaryny (4dkg)
  • sól, pieprz biały
  • mielony imbir

Sposób przygotowania:

Ryż na słodko-kwaśno
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, zeszklić na nim cebulę. Dodać ryż, smażyć przez minutę. Zalać rosołem, gotować na słabym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Marchewki i pory dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie zapałki. Marchewki dodać do ryżu po 10 minutach gotowania, pory dodać po 15 minutach gotowania. Umyć i osuszyć rodzynki wymieszać je z orzeszkami, wsypać do ugotowanego ryżu. Gotową potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mielonym imbirem...

Tagi:

ryż